• Spomíname ...

          •  

            Navždy ostaneš v našich srdciach

             

            Svetlana Bittnerová 

            * 19. november 1969

             + 31. marec 2023

          • Otvorená hodina v MŠ

          • Dňa 30. 03. 2023 sa v našej materskej škole uskutočnila otvorená hodina pre rodičov detí z triedy Lienočiek. Našou snahou bolo ukázať rodičom, ako prebieha výchovno- vzelávací proces v MŠ. Deti si zdokonaľovali svoju úroveň fonologického uvedomovania prostredníctvom tvorby rýmov. Všetky deti musíme za ich snahu a šikovnosť pochváliť! Deťom sa prítomnosť rodičov veľmi páčila, tak pevne veríme, že si takéto spoločné aktivity s rodičmi čoskoro zasa zopakujeme.

          • Projekt sopka

          • Žiaci 5. ročníka zažili zaujímavú hodinu geografie. Doma si pripravili sopky, ktoré na hodine geografie odprezentovali. Zažili niekoľko výbuchov sopiek, pozreli si ako vyzerá už neaktívna sopka a užili si mnoho zábavy. Žiakom ďakujem za skvelú prácu a nádherné projekty. Mgr. Barbora Augustínová

        • USMERNENIE K ZÁPISU DO 1. ROČNÍKA ZŠ
          • USMERNENIE K ZÁPISU DO 1. ROČNÍKA ZŠ

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo usmernenie k zápisu do 1. ročníka základnej školy: Usmernenie

            Informácie pre zákonných zástupcov:

            Začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky

            Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Rodič dieťaťa (matka, otec), iná fyzická osoba ako rodič, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti alebo do pestúnskej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu, alebo zástupca zariadenia, v ktorom sa vykonáva ústavná starostlivosť, výchovné opatrenie, neodkladné opatrenie alebo ochranná výchova (ďalej len „zákonný zástupca“) je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“), bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. Uvedené sa vzťahuje aj na dieťa, ktoré v školskom roku 2022/2023 nenavštevovalo materskú školu alebo zariadenie predprimárneho vzdelávania. V prípade, ak zákonný zástupca neprihlási svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole dopustí sa priestupku (alebo správneho deliktu, ak ide o právnickú osobu), za ktorý mu obec uloží pokutu podľa § 37 ods. 3 alebo § 37a ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) vo výške od 30 eur do 331,50 eur, a to aj opakovane.

            Miesto plnenia povinnej školskej dochádzky

            Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Určujúcim kritériom pre určenie spôsobu plnenia povinnej školskej dochádzky je výlučne trvalý pobyt dieťaťa, nie jeho občianstvo a ani občianstvo, či trvalý pobyt zákonných zástupcov. Dieťa môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie. Spádovými základnými školami sú len základné školy zriadené obcou. „Spádovosť“ sa netýka cirkevných základných škôl ani súkromných základných škôl a ani základných škôl zriadených 2 regionálnymi úradmi školskej správy. Ak obec nezabezpečí plnenie povinnej školskej dochádzky a nemožno určiť spoločný školský obvod, v takýchto prípadoch žiak navštevuje základnú školu zriadenú regionálnym úradom školskej správy.

            Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, so súhlasom riaditeľa základnej školy, do ktorej sa hlási. V takomto prípade riaditeľ základnej školy, do ktorej bol žiak prijatý, oznámi túto skutočnosť riaditeľovi spádovej školy ako aj zriaďovateľovi základnej školy, do ktorej bol žiak prijatý. Obec, ktorá je zriaďovateľom tejto základnej školy, oznámi obci, v ktorej má žiak trvalé bydlisko, jeho prijatie do základnej školy v príslušnom školskom obvode.

            Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky

            Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré k 31. augustu 2023 (vrátane) nedovŕši šiesty rok veku, ak zákonný zástupca pri zápise predloží riaditeľovi školy súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zákonný zástupca môže požiadať o prijatie dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole aj v prípade, ak dieťa nedovŕši k 31. augustu 2023 (vrátane) šesť rokov veku a v školskom roku 2022/2023 neplnilo povinné predprimárne vzdelávanie.

            Posúdenie školskej spôsobilosti

            Posúdenie školskej spôsobilosti v zariadeniach poradenstva a prevencie pred zápisom u detí, ktoré k 31. augustu 2023 (vrátane) dovŕšia najmenej šesť rokov veku nie je povinné.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

            • písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, -
            • písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a
            •  informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal. Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží príslušnej základnej škole fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

            Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahlo školskú spôsobilosť, začne plniť povinnú školskú dochádzku najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo siedmy rok veku. Z uvedeného vyplýva, že dieťa môže pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávanie len jedenkrát.

            Poznámka:

            Zákonný zástupca dieťaťa, ktoré v školskom roku 2022/2023 pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania prihlási svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole a zúčastní sa zápisu v základnej škole (tej istej, alebo aj inej ako v predchádzajúcom roku) nanovo. Aj v prípade, že zákonný zástupca požiada o prijatie dieťaťa tú istú základnú školu ako v predchádzajúcom roku, tak riaditeľ príslušnej školy rozhoduje o prijatí dieťaťa do základnej školy v novom správnom konaní.

            Plnenie povinnej školskej dochádzky dieťaťa, ktoré žije so svojim zákonným zástupcom dlhodobo v zahraničí

            Pokiaľ má dieťa trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a je vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, t. j. vo veku 6 až 16 rokov, bez ohľadu na občianstvo má povinnosť plniť povinnú školskú dochádzku v škole na území Slovenskej republiky. Ak má zákonný zástupca záujem, aby sa jeho dieťa vzdelávalo v škole v zahraničí, môže požiadať riaditeľa kmeňovej školy o povolenie vzdelávania podľa § 23 písm. b), c) alebo e) školského zákona, t. j. o:

            • vzdelávanie v školách mimo územia Slovenskej republiky, •
            • vzdelávanie v školách zriadených iným štátom na území Slovenskej republiky so súhlasom zastupiteľského úradu iného štátu, ak zastupiteľský úrad iného štátu oznámil ministerstvu školstva, že vydal súhlas na zriadenie školy, ktorá sa nevedie v sieti škôl a školských zariadení podľa osobitného predpisu, alebo
            • individuálne vzdelávanie v zahraničí

            Ak dieťa nemá na území Slovenskej republiky trvalý pobyt nevzťahuje sa naňho zákonná povinnosť plniť povinnú školskú dochádzku v Slovenskej republike.

             

             

          • Biblická súťaž a Biblická olympiáda

          • Dňa 28. marca 2023 sa v priestoroch ZŠ s MŠ Veľký Lipník uskutočnilo protopresbyterské (dekanátne) kolo Biblickej súťaže a Biblickej olympiády, do ktorej sa celkovo zapojilo 11 družstiev. Našu školu reprezentovali dva družstvá.

            V BS v kategórii B /3. a 4. ročník/ súťažili žiačky 4. ročníka: Zuzana Arendáčová, Anastázia Palubová a Júlia Zimová, ktoré vďaka preukázaným vedomostiam obsadili 1. miesto.

            BO v 1. kategórii /5. – 9. ročník/ súťažili žiaci 8. ročníka: Adam Arendáč, Elenka Sipková a Lenka Zimová. V neľahkých otázkach, čoho dôkazom boli aj tesné výsledky víťazov, naši žiaci získali 1. miesto.

            Dve žiačky 2. ročníka: Lenka Vislocká a Danielka Sipková, súťažili v BS v kategórii A /1. a 2. ročník/, v ktorej reprezentovali farnosť Kamienka a umiestnili sa na 2. mieste.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu, blahoželáme ku krásnym výsledkom a prajeme veľa síl do ďalšej práce.

          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • Dňa 21.3.2023 sa v Starej Ľubovni uskutočnil 69. ročník súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Našu školu v I. kategórii okresného kola súťaže v umeleckom prednese reprezentovali žiačky 2.ročníka Tatiana KarašováLaura Mačíková.

            Výborný prednes: Tatiana Karašová

            Reprezentácia školy: Laura Mačíková

            Skvelým recitátorkám srdečne blahoželáme!

          • Medzníky druhej svetovej vojny

          • 29. marca 2023 sa uskutočnilo školské kolo vedomostnej súťaže Medzníky 2. svetovej vojny, na ktorom sa zúčastnili všetci žiaci 9. A triedy. Deviataci preukázali vedomosti zo svetových, ale aj regionálnych dejín týkajúce sa štyridsiatych rokov 20. storočia.                                                                                               

            Najúspešnejšími súťažiacimi boli Dávid Halčák, Michal Arendáč, Maroš Hutník a Tobias Kundľa, ktorí budú našu školu reprezentovať na okresnom kole dňa 31. 03. 2023, ktoré v rámci okresu Stará Ľubovňa organizuje Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • Dňa 20. 3. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda P3, P4, P5.

            Našu školu reprezentovali žiaci 3. ročníka M. Sivuľka a J. Lichvár a žiačka 4. ročníka Z. Arendáčová.

            Úspešným riešiteľom tejto súťaže je žiak 3. ročníka M. Sivuľka. Blahoželáme!

          • Ruky nádeje – Pridaj ruku k pokoju

          • Počas pôstneho obdobia sa žiaci našej školy zúčastnili aktivity Misijného diela, ktorá pozýva detí a mladých pripojiť sa k výzve Svätého Otca Františka za pokoj vo svete. Pápež František nás neustále prosí, aby sme sa modlili predovšetkým za Ukrajinu, no pridáva aj ďalšie krajiny, ktoré spomínal na Vianoce – Etiópiu, Sýriu, Libanon, Jemen, Mjanmarsko a Irán.

            Na hodinách náboženskej a výtvarnej výchovy sa šikovné ruky žiakov  2., 4. a 6. ročníka spojili a zapojili do výzvy Ruky nádeje, aby tak symbolicky pridali ruku k pokoju.

          • Biológia v 5. ročníku - Vychádzka k bobrej hrádzi

          • Žiaci piateho ročníka na hodine biológie navštívili neďalekú bobriu hrádzu. Na vlastné oči mohli vidieť stromy ohryzené bobrami a porovnať ich so spílenými stromami. Počas vychádzky pozorovali rastliny v okolí vody v ich prirodzenom prostredí aj stopy lesnej zveri.

          • Športové dopoludnie na klzisku

          • Centrum voľného času pri ZŠ s MŠ v Kamienke zorganizovalo počas jarných prázdnin v stredu 8. marca 2023 športové dopoludnie na klzisku PEM Aréna v Starej Ľubovni.

            Žiaci si mohli vyskúšať - niektorí po prvýkrát alebo predviesť už svoje nadobudnuté korčuliarske schopnosti. 

          • Návšteva divadelného predstavenia v DJZ Prešov

          • Historickú budovu Divadla Jonáša Záborského navštívili naši ôsmaci a deviataci 2. marca 2023, kde si mohli pozrieť predstavenie pre školy - Ťapákovci. Herecký výkon aj  nefalšovanú šarištinu ocenili záverečným potleskom. 

            Bonusom podujatia bola návšteva gréckokatolíckeho Katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa  a arcibiskupstva, ktorými nás sprevádzal o. J. Jurčišin. Žiakov zaujala história chrámu, prezreli si vzácne priestory s relikviami a modlitbou vzdali úctu blahoslaveným hieromučeníkom - biskupom Pavlovi Petrovi Gojdičovi a Vasiľovi Hopkovi.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Kamienka
        • zskamienka@gmail.com zskamienka@zskamienka.edupage.org
        • sekretariát: 052 428 3521
        • 065 32 Kamienka 113 065 32 Kamienka Slovakia
        • Vedúca školskej jedálne email: sj.kamienka@gmail.com
        • Vedúca školskej jedálne telefón: 0919 420 354
        • Materská škola: 0944 131 268
        • Zástupca riaditeľa: zskamienka.zastupca@gmail.com
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje